Kolejna zielona pasta tym razem z liści rzodkiewki i kalarepy. Z odpowiednimi dodatkami nie smakuje jak zwykła trawa 😊
SKŁADNIKI
- liście z rzodkiewki czerwonej i kalarepy ilość dowolna
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebule czerwoną
- sól i pieprz do smaku
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sok z cytryny
- opcjonalnie łyżkę chrzanu ze słoiczka
PRZYGOTOWANIE
Podsmażam pokrojoną cebulę na rumiano. Umyte liście wkładam do miksera i blenduję. Najpierw liście oraz trochę oliwy, a kiedy już nieco wszystko się zmiksuje dodaję przyprawy, czosnek, sok z wyciśniętej cytryny i resztę składników. Oczywiście możecie wszystkie składniki dać razem ale czasem wolę doprawiać na sam koniec żeby uzyskać odpowiedni smak i nie przesadzić z czymś. Wszystko razem blenduję jeszcze przez kilka minut na jednolitą masę i gotowe do smarowania pieczywa.
Najlepiej jest spożywać na zimno nie należy jej podgrzewać przed podaniem, podgrzana pasta nabiera wtedy gorzkawego posmak. Można stosować ją z powodzeniem jako dodatek do pieczywa, ryżu czy makaronów. Smacznego 😊
Brak komentarzy