WŁÓŻ DO KOŁYSKI Z DZIECKIEM JABŁKO I KRÓLIKA. JEŚLI ONO ZJE KRÓLIKA I BĘDZIE BAWIĆ SIĘ JABŁKIEM, KUPIĘ CI NOWY SAMOCHÓD
- Harvey Diamond

Pasta liście rzodkiewki kalarepy



Kolejna zielona pasta tym razem z liści rzodkiewki i kalarepy. Z odpowiednimi dodatkami nie smakuje jak zwykła trawa 😊

 

SKŁADNIKI

  • liście z rzodkiewki czerwonej i kalarepy ilość dowolna
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebule czerwoną
  • sól i pieprz do smaku 
  • szczypta pieprzu cayenne 
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • sok z cytryny 
  • opcjonalnie łyżkę chrzanu ze słoiczka


PRZYGOTOWANIE

Podsmażam pokrojoną  cebulę na rumiano. Umyte liście wkładam do miksera i blenduję. Najpierw liście oraz trochę oliwy, a kiedy już nieco wszystko się zmiksuje  dodaję przyprawy, czosnek, sok z wyciśniętej cytryny i resztę składników. Oczywiście możecie wszystkie składniki dać razem ale czasem wolę doprawiać na sam koniec żeby uzyskać odpowiedni smak i nie przesadzić z czymś. Wszystko razem blenduję jeszcze przez kilka minut na jednolitą masę i gotowe do smarowania pieczywa.
Najlepiej jest spożywać na zimno nie należy jej podgrzewać przed podaniem, podgrzana pasta nabiera wtedy gorzkawego posmak. Można stosować ją z powodzeniem jako dodatek do pieczywa, ryżu czy makaronów. Smacznego 😊

Brak komentarzy