WŁÓŻ DO KOŁYSKI Z DZIECKIEM JABŁKO I KRÓLIKA. JEŚLI ONO ZJE KRÓLIKA I BĘDZIE BAWIĆ SIĘ JABŁKIEM, KUPIĘ CI NOWY SAMOCHÓD
- Harvey Diamond

Domowy ocet jabłkowy


Na początek przygotuj sobie jakiś duży słoik i dobrze go umyj. Samodzielne zrobienie octu jabłkowego jest niezwykle proste, wystarczy 15-20 minut roboty, a potem kilka tygodni oczekiwania na efekt końcowy. Cały proces powstawania możemy podzielić na fazy: fazę fermentacji alkoholowej, oraz fazę fermentacji octowej. 

W przepisie który podaję poniżej możemy użyć jabłek ze sklepu ale pamiętajmy o tym aby je dokładnie umyć gdyż są one mocno pryskane różnego rodzaju środkami. Najlepsze jednak są jabłka od jakiegoś zaufanego sprzedawcy lub swoje z własnego sadu jeśli macie taką możliwość.

 

SKŁADNIKI

  • 6-8 jabłek w zależności o wielkości słoika
  • przegotowana, ostudzona woda
  • 5-6 łyżek cukru lub miodu ja użyłem miodu

PRZYGOTOWANIE
  1. Jabłka umyj i posiekaj na drobne kawałki wliczając w to ogryzki
  2. Posiekane jabłka wrzuć do czystego wcześniej przygotowanego słoika
  3. Wlej do słoika przegotowanej ostudzonej wody, tak aby przykryła jabłka. Dodaj wcześniej przed wlaniem wody do słoika cukru lub miodu i wymieszaj tak aby się całkowicie rozpuścił. Ważne jest aby woda była w temperaturze pokojowej
  4. Słoik zasłoń wyparzoną szmatką i postaw w zacienione ale ciepłe miejsce
  5. Po około 2-3 tygodniach cukier lub miód powinien zostać w całości zamieniony w alkohol. Na tym etapie jednak nie wcześniej niż po 3 tygodniach można odcedzić resztki jabłek i przelać oczyszczony roztwór do umytego słoika lub pozostawić tak jak jest
  6. Zalecam jednak odcedzenie jabłek
  7. Bez względu na to czy odcedzisz jabłka czy je pozostawisz ponownie zakryj słoik czystą szmatką i pozostaw na kolejne 4 tygodnie
  8. Po tym czasie alkohol powinien zostać zamieniony w ocet
  9. Tak gotowy ocet jabłkowy możesz już rozlać do mniejszych butelek bądź słoików
  10. Gotowe ! Smacznego 😀

Pamiętaj jednak iż ta metoda nie jest idealna i zawsze może zdarzyć się pleśń jeśli jabłka będą wystawać ponad powierzchnie wody. Należy co jakiś czas zamieszać słoikiem bądź pomocy łyżki, zwłaszcza podczas fazy kiedy nasz roztwór zmienia się w alkohol. Przez pierwszy tydzień kołyszę słojem lub zdejmuje wierzchnie okrycie i mieszam za pomocą wyparzonej drewnianej łyżki. Części owoców, które wystają, ugniatam niżej tak aby były one zanurzone. Po jakiś 10-12 dniach części jabłek opada na dno i wtedy nie mieszamy już w słoiku. Na wierzchu powinien wytwarzać się galaretowaty osad, który jest procesem naturalnym i proszę się tym nie przejmować oraz nie mylić tego z pleśnią. Jest to naturalna matka octowa, która powstaje w wyniku fermentacji octowej. Pamiętaj też, że naturalny ocet jabłkowy jest mętny oraz na dnie gromadzi osad. Taki oczywiście ma być.

O właściwościach zdrowotnych octu jabłkowego pisałem szerzej na tym blogu w Poradniku. Jeśli chcecie sobie poczytać coś więcej na ten temat zapraszam do lektury TUTAJ
 


Brak komentarzy