Sosik z jarmużu i szpinaku świetnie nadaje się jak sosik do makaronu np. z pociętej na paski marchewki lub cukini. Z powodzeniem możemy też go użyć jako sosik dla brokuła zrobionego na parze czy jako dla pociętych w słupki warzyw (marchew, seler naciowy, kalarepa, rzodkiew itp.) jako sosik do namaczania i chrupania np. w przerwie śniadaniowej w pracy czy podczas oglądania TV. Świetnie też taki sosik sprawdzi się na imprezach domowych jako dodatek.
SKŁADNIKI
- garść orzechów nerkowca, dzień wcześniej namaczamy je w wodzie na noc
- 1 liść jarmużu
- 1-2 garści świeżego szpinaku, może być też mrożony ale pamiętaj żeby go rozmrozić wcześniej
- 1/2 czerwonej cebuli, z powodzeniem możemy też użyć kawałka pora
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody z ogórków kiszonych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka sosu Tamari lub sosu sojowego
- sól, pieprz, chili do smaku
PRZYGOTOWANIE
Jest ono banalnie proste jak budowa cepa. Otóż wszystkie składniki wkładam do miksera i blenduję na gładką masę. Na koniec możemy sobie udekorować całość wedle uznania. Gotowe! Prawda, że nie było z tym dużo roboty? Smacznego 😀
Brak komentarzy