WŁÓŻ DO KOŁYSKI Z DZIECKIEM JABŁKO I KRÓLIKA. JEŚLI ONO ZJE KRÓLIKA I BĘDZIE BAWIĆ SIĘ JABŁKIEM, KUPIĘ CI NOWY SAMOCHÓD
- Harvey Diamond

Sosik jarmuż szpinak

 

Sosik z jarmużu i szpinaku świetnie nadaje się jak sosik do makaronu np. z pociętej na paski marchewki lub cukini. Z powodzeniem możemy też go użyć jako sosik dla brokuła zrobionego na parze czy jako dla pociętych w słupki warzyw (marchew, seler naciowy, kalarepa, rzodkiew itp.) jako sosik do namaczania i chrupania np. w przerwie śniadaniowej w pracy czy podczas oglądania TV. Świetnie też taki sosik sprawdzi się na imprezach domowych jako dodatek.


SKŁADNIKI

  • garść orzechów nerkowca, dzień wcześniej namaczamy je w wodzie na noc
  • 1 liść jarmużu
  • 1-2 garści świeżego szpinaku, może być też mrożony ale pamiętaj żeby go rozmrozić wcześniej
  • 1/2 czerwonej cebuli, z powodzeniem możemy też użyć kawałka pora
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub wody z ogórków kiszonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu Tamari lub sosu sojowego
  • sól, pieprz, chili do smaku

 

PRZYGOTOWANIE

Jest ono banalnie proste jak budowa cepa. Otóż wszystkie składniki wkładam do miksera i blenduję na gładką masę. Na koniec możemy sobie udekorować całość wedle uznania. Gotowe! Prawda, że nie było z tym dużo roboty? Smacznego 😀

 

Brak komentarzy