Czy wiecie o tym, że na smaczny żurek możemy sobie sami w łatwy sposób zrobić zakwas? Wcale nie musicie kupować go w sklepie. Zakwas żytni na żur (bo o takim tutaj jest mowa) powstaje w procesie kiszenia mąki żytniej, z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Bazą zakwasu na żurek jest słonawa woda. To podstawowe składniki, które zapewne znajdują się w każdej kuchni.
SKŁADNIKI
- 7-8 łyżek mąki żytniej najlepiej typu 2000
- 4-5 ząbków czosnku
- 3-4 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 l przegotowanej letniej wody
PRZYGOTOWANIE
- Przygotuj
duży 1/2 litrowy słoik, gazę bawełnianą lub inną czystą szmatkę, gumkę recepturkę lub kawałek
sznurka. Do słoika wsyp mąkę żytnią, dolej posoloną wodę dokładnie ją mieszając aby nie było żadnych grudek
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz ząbki czosnku, mogą być całe wraz z łupiną
- Słoika nie zakręcaj pokrętką, przykryj go gazą i przymocuj ją gumką recepturką lub zwiąż sznurkiem
- Mieszaninę
odstaw w suche, zacienione miejsce na 4-5 dni. Każdego dnia delikatnie
zamieszaj powstającym zakwasem, możesz to zrobić wykonując koliste ruchy
słojem lub zdjąć gazę i pomieszać drewnianą łyżką
- Następnie po upływie 4-5 dni zakwas przelej przez sito do butelek lub innego słoika, pozbywając się przy tym czosnku, ziela angielskiego i liści laurowych. Butelkę zatkaj korkiem lub szczelnie zakręć
- Gotowe ! Smacznego 😀
Brak komentarzy