WŁÓŻ DO KOŁYSKI Z DZIECKIEM JABŁKO I KRÓLIKA. JEŚLI ONO ZJE KRÓLIKA I BĘDZIE BAWIĆ SIĘ JABŁKIEM, KUPIĘ CI NOWY SAMOCHÓD
- Harvey Diamond

Zakwas na żurek


 

Czy wiecie o tym, że na smaczny żurek możemy sobie sami w łatwy sposób zrobić zakwas? Wcale nie musicie kupować go w sklepie. Zakwas żytni na żur (bo o takim tutaj jest mowa) powstaje w procesie kiszenia mąki żytniej, z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Bazą zakwasu na żurek jest słonawa woda. To podstawowe składniki, które zapewne znajdują się w każdej kuchni.

 

SKŁADNIKI 

  • 7-8 łyżek mąki żytniej najlepiej typu 2000
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 l przegotowanej letniej wody

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj duży 1/2 litrowy słoik, gazę bawełnianą lub inną czystą szmatkę, gumkę recepturkę lub kawałek sznurka. Do słoika wsyp mąkę żytnią, dolej posoloną wodę dokładnie ją mieszając aby nie było żadnych grudek
  2. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz ząbki czosnku, mogą być całe wraz z łupiną
  3. Słoika nie zakręcaj pokrętką, przykryj go gazą i przymocuj ją gumką recepturką lub zwiąż sznurkiem
  4. Mieszaninę odstaw w suche, zacienione miejsce na 4-5 dni. Każdego dnia delikatnie zamieszaj powstającym zakwasem, możesz to zrobić wykonując koliste ruchy słojem lub zdjąć gazę i pomieszać drewnianą łyżką
  5. Następnie po upływie 4-5 dni zakwas przelej przez sito do butelek lub innego słoika, pozbywając się przy tym czosnku, ziela angielskiego i liści laurowych. Butelkę zatkaj korkiem lub szczelnie zakręć
  6. Gotowe ! Smacznego 😀
 Przechowuj taki zakwas na żurek w lodówce do momentu użycia, nie dłużej jednak niż 14 dni.

 
 


 

Brak komentarzy