WŁÓŻ DO KOŁYSKI Z DZIECKIEM JABŁKO I KRÓLIKA. JEŚLI ONO ZJE KRÓLIKA I BĘDZIE BAWIĆ SIĘ JABŁKIEM, KUPIĘ CI NOWY SAMOCHÓD
- Harvey Diamond

Sosik z liści rzodkiewki

 

Czasem nie warto wyrzucać liści ponieważ zawierają one często więcej składników odżywczych niż sam korzeń. Liście takie możemy z powodzeniem wykorzystać i przerobić na smaczny dodatek oraz urozmaicenie posiłku. O wykorzystaniu liści rzodkiewki jako pastę pisałem już TUTAJ  kto chętny zapraszam do lektury. Wracajmy jednak do dzisiejszego przepisu, przygotowanie takiego sosiku nie powinno Wam zająć więcej czasu niż samo czytanie tego wpisu pod warunkiem, że macie wszystkie składniki i nie będzie trzeba specjalnie się po nie wybierać do sklepu.


SKŁADNIKI 

  • liście rzodkiewki które nam pozostały z pęczka
  • 4-5 łyżek łuskanego słonecznika
  • 2-3 łyżki łuskanych pestek z dyni
  • 3-4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać
  • sok z 1/2 cytryny lub 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE

Istnieją dwie metody: 

  1. namaczamy słonecznik i pestki dyni w wodzie na noc
  2. słonecznik i pestki dyni prażymy na suchej patelni co chwilę mieszając aby się zarumieniły, a nie spaliły

Obie metody są równie smaczne. Mnie osobiście bardziej przypadła do gustu druga metoda z prażonymi pestkami jednak wedle smaku i gustu.

Na początek warto liście przez kilkanaście minut zamoczyć w wodzie z dodatkiem sody i octu aby pozbyć się pestycydów i bakterii, potem należy je dokładnie opłukać w letniej wodzie. W międzyczasie możemy prażyć pestki na suchej patelni oraz przygotować pozostałe składniki np. obrać czosnek itp. Liście, czosnek wraz z oliwą, sokiem z cytryny lub octem jabłkowym wkładam do miksera i blenduję na gładką masę. Dodaję zmielone w młynku na kawę pestki lub jeśli mamy je namoczone, a nie prażone wylewam z nich wodę, opłukuję i dodaję do miksera razem z płatkami drożdżowymi+przyprawy. Blendujemy tak jeszcze kilka minut dodając oliwy w razie potrzeby jeśli chcemy uzyskać bardziej rzadką konsystencję. Gotowe !

 


 

Taki sosik możemy podawać jako dodatek do namaczania w warzywa pokrojone w słupki do makaronów, bądź jako pastę do kanapek na jakąś imprezę czy spotkanie towarzyskie. Smacznego 😀



 

 

Brak komentarzy